Znanstveni centar izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave (ZCI ACROSS-DataScience)

Voditelj istraživačke jedinice za Znanost o podatcima: prof. dr. sc. Sven Lončarević (FER),  sven.loncaric@fer.hr

Lokalni voditelj: izv. prof. dr. sc. Edouard Ivanjko

Web stranica projekta

Prvi je nacionalni centar izvrsnosti u području tehničkih znanosti u Hrvatskoj, inauguriran 6. studenog 2015. godine. Centar okuplja trinaest istaknutih organizacija među kojima su jedanaest visokoškolskih institucija iz Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka i Dubrovnika, Institut Ruđer Bošković i tvrtka Ericsson Nikola Tesla.

Misija Centra jest unaprijediti hrvatsku znanost i ojačati njezino uključivanje u Europski istraživački prostor, odnosno potaknuti sudjelovanje u istraživačkim programima EU i drugim međunarodnim programima. Centar djeluje kao središte suradnje akademske zajednice s poslovnim i javnim sektorom u području ekspertiza istraživačkog tima Centra, s ciljem snažnog doprinosa poboljšanju kvalitete života i poticanja ekonomskog rasta u Republici Hrvatskoj.

Vizija Centra jest biti predvodnikom u istraživanju i razvoju novih metodologija i naprednih inženjerskih pristupa za znanost o podatcima i kooperativne sustave.

Centar se sastoji od dviju istraživačkih jedinica:

  • Istraživačke jedinice za znanost o podatcima (IJ DataScience)
  • Istraživačke jedinice za napredne kooperativne sustave (IJ ACROSS)

Istraživačka jedinica za znanost o podatcima (IJ DataScience) okuplja 49 znanstvenika koji se bave znanošću o podatcima čiji je cilj izlučivanje znanja iz podataka uključujući i tzv. “velike podatke” (engl. big data). Taj cilj iziskuje uporabu postupaka temeljenih na nizu različitih teorijskih disciplina, kao što je matematika, statistika, teorija informacija, obrada signala, vjerojatnosni modeli, strojno učenje, dubinska analiza podataka, baze podataka, obrada prirodnog jezika, raspoznavanje uzoraka, vizualizacija, prediktivna analitika, skladišta podataka, sažimanje podataka i računarstvo visokih performansi.

Kako bismo uspješno odgovorili na ove izazove, razradili smo konkretan istraživački plan koji ima uporište u četiri stupa – četiri strateška istraživačka područja koja obuhvaćaju sva gore navedena područja:

  • Istraživačko područje 1: Multimodalna obrada podataka i upravljanje  informacijama
  • Istraživačko područje 2: Strojno učenje i dubinska analiza podataka
  • Istraživačko područje 3: Heterogeno računarstvo i napredne usluge u oblaku
  • Istraživačko područje 4: Višedisciplinarne podatkovno intenzivne primjene

Primjene znanosti o podatcima su brojne uključujući čestičnu i astročestičnu fiziku, biološke znanosti i zdravstvenu skrb, poslovnu analitiku i financije, kompleksne mreže i društvo te analitiku prometnih podataka.

Popis članova Istraživačke jedinice za znanost o podatcima dostupan je ovdje. Popis organizacija članica dostupan je ovdje.