CEEPUS – prijave za freemover mobilnost

U sklopu programa CEEPUS, od 1. 7. do 15. 7. 2015. bit će omogućene prijave za freemover mobilnost u zimskom semestru za sljedeće zemlje:

  • Bosna i Hercegovina (problemi sa kašnjenjem isplate stipendija)
  • Bugarska
  • Mađarska
  • Moldavija
  • Slovačka
  • Srbija
  • Slovenija (samo studenti)
  • Kosovo


Više o programu CEEPUS saznajte na našim stranicama.


Podsjećamo na osnovne značajke freemover prijava:

  1. Navedene zemlje odobrit će na ovom roku manji broj freemover mobilnosti u zimskom semestru, a sve zemlje koje sudjeluju u CEEPUS-u odobravat će freemover mobilnosti za ljetni semestar, za koji će se prijave podnositi na natječaju od 1. do 30.11.2015.
  2. Freemover mobilnosti su po periodu trajanja i iznosu stipendija iste kao i mrežne mobilnosti, no imaju manju šansu da budu odobrene u odnosu na mrežne mobilnosti, posebice na roku za zimski semestar (izgledi su bolji na roku za ljetni semestar).
  3. Prednost freemover prijava jest da je moguće prijaviti se za mobilnost na bilo koje visoko učilište iz zemalja potpisnica CEEPUS-a, a ne samo na VU koji su dio neke od mreža CEEPUS-a.
  4. Prijave nominira Home-NCO a njihovu kvalitetu provjerava Host-NCO, koji je i ključan za njihovo odobrenje. Lokalni CEEPUS koordinatori ne sudjeluju u odobravanju prijava u sustavu, no mogu se angažirati u smislu potpisivanja prihvatnog pisma ili pisama preporuke (obavezna dokumentacija za freemover prijave, pojašnjenje u nastavku).
  5. Kriteriji za odobrenje freemover prijava razlikuju se od zemlje od zemlje, osim o kvaliteti prijave mogu ovisiti i o broju mjeseci kojima pojedina zemlja raspolaže no i o kvotama za međunarodnu suradnju kojima pojedina strana visoka učilišta raspolažu, no dobro sročena motivacija u prijavi (zašto prijava baš na to visoko učilište, koji programi su tamo dostupni, a nisu na matičnom VU) je uvijek vrlo važna.
  6. Studenti uz prijavu trebaju priložiti dodatnu dokumentaciju – 2 pisma preporuke matičnog visokog učilišta te 1 prihvatno pismo stranog učilišta (obrasci za Letter of Reccommendation i Letter of Acceptance su dostupni na www.ceepus.info), a za nastavno osoblje prihvatno pismo za freemover profesore (Freemover Teacher Letter of Acceptance, također dostupno na www.ceepus.info).



Upute za podnošenje prijava (pdf)

(Comments are closed)
  • Kalendar

    Srpanj 2024
    Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    « Svi    
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031