STRUČNA PRAKSA za prihvatne organizacije

Upoznajte nas

Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu registriran je 10. listopada 1984. godine kao samostalna znanstveno-nastavna i znanstveno-istraživačka organizacija čija je djelatnost od posebnog društvenog interesa. Danas Fakultet broji oko 1850 studenata i oko 14 000 završenih studenata (alimni),

Na fakultetu se obavlja visokoškolska i sveučilišna edukacija iz svih prometnih grana, uključujući i nove programe inteligentnih transportnih sustava (ITS) i logistike. Suradnja s vodećim svjetskim i europskim fakultetima transportnog inženjerstva i logistike stvara uvjet za kreativno djelovanje u rješavanju prometnih i transportno-logističkih problema, kako u Hrvatskoj, tako i u njenom okruženju.

Časopis – The journal Traffic & Transportation međunarodno je indeksiran znanstveni časopis koji objavljuje Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Misija našeg časopisa je pružiti visokokvalitetnu komunikaciju rezultata istraživanja, što je presudno za učinkovitost znanstvenog istraživanja, promicanje znanstvenih informacija i novih ideja te izvornih istraživanja na polju prometnog i transportnog inženjerstva.  Časopis izlazi na engleskom jeziku.

ZIRP je jedne od vodećih konferencija u regiji u području transporta i logistike s međunarodnim priznanjem (sudionici iz oko 20 zemalja) koju organizira Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu

ZIRP sustavno promovira znanstvenu i profesionalnu suradnju uvodeći inovativna rješenja i mogućnosti implementacije u tvrtke. Glavni cilj konferencije je potaknuti inovacije u prometnoj industriji pružajući mogućnost znanstvenicima i stručnjacima za zajednički rad.

Misija je Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu pružiti kvalitetno preddiplomsko, diplomsko i poslijediplomsko obrazovanje te omogućiti znanstveno-istraživački i stručni rad za uspješno sudjelovanje u djelotvornom i učinkovitom razvoju prometa, logistike i aeronautike.

Vizija je Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu biti prepoznatljivom visokoobrazovnom sveučilišnom ustanovom u području tehničkih znanosti, u polju tehnologija prometa i transport koja je integrirana u Europski prostor visokoga obrazovanja i u Europski istraživački prostor kao potpora razvoju gospodarstva i društvene zajednice. Fakultet viziju ostvaruje stalnim unaprjeđenjem nastavnih planova i programa, znanstveno-istraživačkim i stručnim radom te razvojem ljudskih potencijala.

Na Fakultetu prometnih znanosti djeluju tri studentske udruge: Udruga studenata Fakulteta prometnih znanosti – TRANS, podružnica Hrvatske akademske zajednice – HAZ te podružnica Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

Također djeluju:

  • HKIP – Hrvatska komora inženjera tehnologije prometa i transporta
  • AMAC-FSC Hrvatska udruga diplomiranih inženjera i inženjera Fakulteta prometnih znanosti
  • Klub kolekcionara FPZ
  • Znanstvena zaklada FPZ
  • Udruga Inteligentni transportni sustavi Hrvatska
  • Sportski Klub Aeronautike (SKA)
  • Planinarska udruga Fakulteta prometnih znanosti
  • Športska udruga Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu

Fakultet provodi znanstvena, razvojna i stručna istraživanja u skladu sa strateškim interesom Republike Hrvatske.

Fakultet sustavno razvija nacionalno i međunarodno prepoznatljivu izvrsnost u obrazovanju i istraživanju u području tehničkih znanosti, u polju tehnologija prometa i transport. 

Jedan od načina postizanja te izvrsnosti jeste i unapređenje stručne prakse predviđeno projektom PRISTUP FPZ, unapređenje i provedba stručne prakse na Fakultetu prometnih znanosti.  

Stručna praksa na Fakultetu prometnih znanosti

Stručna praksa na Fakultetu prometnih znanosti je obvezan predmet što govori o važnosti prakse za sve studente preddiplomskog i dodatni izbor za studente diplomskog studija. Kroz stručnu praksu želi se postići pristup za nove mogućnosti poslodavca u odlučivanju budućeg planiranja zapošljavanja kao i suradnje s obrazovnim ustanovama. Poslodavac bi na ovaj način imao priliku:

  • pobliže upoznati studenta i njegov smjer za koji se školuje na FPZ-u
  • imati priliku kroz stručnu praksu obučavati najbolje studente, za buduće svoje zaposlenike
  • isprobati nove ideje i pronaći nove talente
  • predstaviti rad svoje organizacije studentima koji u budućnosti svojim znanjem mogu pridonijeti profitu tvrtke ukoliko im se pruži prilika.

Jedna od glavnih zadaća projekta PRISTUP FPZ je ukazati na važnost poveznice sustava obrazovanja kroz stručnu praksu i zapošljavanja budućih studenata, odnosno potaknuti poslodavce na uključivanje u program stručne prakse kroz aktivnosti kao što su:

  • edukacija za mentoriranje (coaching) studenata
  • praćenje rada i vrednovanje studenata
  • upoznavanje poslodavca s ishodima učenja na smjerovima FPZ-a.

Uloga mentora u prihvatnoj organizaciji jest upoznavanje studenta s organizacijom i funkcioniranjem Prihvatne organizacije, upoznavanje sa sustavom rada i poslovanja pojedinih oraganizacijskih jedinica u prihvatnoj organizaciji i  konkretne organizacijske jedinice u kojoj će student obaviti najveći dio stručne, nadzor nad radom studenta na konkretnim poslovima koji su mu dodijeljeni u prihvatnoj organizaciji.

Započnimo suradnju