web analytics

Department of Intelligent Transportation Systems

Posjet Fakulteta prometnih znanosti tvrtki Gideon Brothers

Jedan od ključnih ciljeva Fakulteta prometnih znanosti je da kroz interaktivnu suradnju sa tvrtkama poveća kompetentnost studenata koji nakon završetka studija izlaze na tržište rada gdje moraju pružiti potrebna znanja i vještine.

U tu svrhu 10. srpnja asistenti Fakulteta prometnih znanosti Dominik Cvetek, Leo Tišljarić i Tomislav Erdelić te student 3. godine preddiplomskog studija smjera Logistika Filip Buturić posjetili su Gideon Brothers, hrvatsku tvrtku za robotiku i umjetnu inteligenciju, čiji je proizvod Coboti (engl. Collaborative robot) robot koji surađuje s ljudima. Svoju primjenu nalazi upravo u logistici automatizirajući skladišne procese u 3 vodeće hrvatske multinacionalne kompanije Atlantic Grupa, Orbico i Tokić.

Daniel Guja, voditelj Semantic Engine tima u Gideon Brothersu, dočekao je naše kolege te predstavio detaljno razvojne projekte na kojima rade.  U Londonu je na natjecanju Founders Foruma Gideon Brothers proglašen najboljim europskim startupom za umjetnu inteligenciju. Kompanija je već postala “magnet-tvrtka” za domaće i inozemne investitore te joj se otvaraju vrata globalnog tržišta. Odlična je to prilika našim studentima za suradnju ili zaposlenje jer će tvrtka svakako trebati nove inženjere kako bi mogli rasti kao kompanija.

Gideonov proizvod je autonomni logistički robot koji može prenositi 800 kilograma tereta. Dizajniran je tako da može sigurno manevrirati oko ljudi, opreme i drugih pokretnih strojeva. Opremljen je sustavom autonomije koji se temelji na vizualnoj percepciji, a kombinira tehnologiju dubinskog učenja sa stereo kamerama. Gideonova tehnologija po mogućnostima navigacije, sigurnosti i prikupljanja podataka nadmašuje druge standardne robotske sustave koji se trenutačno nude na tržištu. Samo dva druga dobavljača autonomnih logističkih robota u svijetu trenutno razvijaju autonomnu tehnologiju koja se temelji na vizualnoj percepciji. Međutim, Gideonova tehnologija ide dalje od konkurencije – to je jedini autonomni mobilni robot koji razumije svoje okruženje, prepoznaje objekte u njemu i njihov kontekst. Zahvaljujući tome, robot dosljedno funkcionira i u vrlo dinamičnim skladištima i proizvodnim pogonima.

Još jedna značajka koja je jedinstvena za Gideon Brothers jest sustav baterija koji omogućuje zamjenu tijekom rada, bez gašenja, tako da je gubitak vremena zbog punjenja sveden na minimum. Robot zahtijeva minimalnu intervenciju u skladištu: okvir za palete, s kojeg robot može podići i na njega dostaviti teret na paletama, te stanicu za punjenje baterija. Budući da je robot u potpunosti autonoman, nisu potrebni markeri ili drugi sustavi navođenja.

Updated: 19. srpnja 2019 — 10:01
Zavod za inteligentne transportne sustave, 2017.