web analytics

Department of Intelligent Transportation Systems

Održana Skupština udruge Inteligentni transportni sustavi Hrvatska

Dana 20. prosinca 2019. godine na Kampusu Borongaj održana je Skupština udruge Inteligentni transportni sustavi Hrvatska. Pregled rada u proteklom periodu je dao predsjednik prof.dr. Sadko Mandžuka, koji je između ostalog posebno istaknuo slijedeće aktivnosti:

1.           U okviru ciljeva poticanja i promicanje razvoja inteligentnih transportnih sustava u Republici Hrvatskoj uključivo promicanje značaja inteligentnih transportnih sustava u području učinkovitosti, sigurnosti i kvaliteti prometnih i transportnih usluga te potpora harmoniziranom razvoju inteligentnih transportnih sustava u Republici Hrvatskoj najznačajniji događaj je bio postizanje punopravnog članstva u Tematskom inovacijskom vijeću Vlade Republike Hrvatske za područje Prometa i mobilnosti. U okviru ovog tijela ITS Hrvatska aktivno učestvuje u više aktivnosti, a napose u definiranju obuhvata novih poziva u okviru poziva za Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja, a financiran od strane Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Osim toga, predsjednik Udruge je i član Stalnog savjeta za razvoj ITS-a u Republici Hrvatskoj, kao savjetodavnog tijela Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. U proteklom periodu bilo je više sastanaka ovog tijela, gdje je se definirala politika i operativni postupci za uključenje Republike Hrvatske u europske programe financiranja ITS projekata. Najznačajniji je u tom smislu projekt Crocodile2Croatia. Ovaj projekt je u završnoj fazi a pokrenut je na europskoj razini s ciljem ujednačavanje ITS-a između svih subjekata u cestovnom sektoru.

2.           U okviru cilja poticanje znanstvenog i stručnog rada u području inteligentnih transportnih sustava rad Udruge je tijesno povezan s aktivnostima Zavoda za ITS na Fakultetu prometnih znanosti. Većina djelatnika Zavoda su i članovi Udruge, tako da se to na određeni način ostvaruje kroz postojeće projekte Zavoda. Osim toga, članovi Udruge su i nastavnici s Pomorskog fakulteta u Rijeci, koji kroz svoje znanstveno-istraživačke aktivnosti također povećavaju korpus znanja iz područja ITS-a. U proteklom periodu i sama Udruga je organizirala znanstveno-stručnu radionicu: Kooperativni sustavi u prometu i transportu pod visokim pokroviteljstvom Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, a u suorganizaciji Fakulteta prometnih znanosti i Hrvatske sekcije IEEE. Udruga je dala potporu za više prijava EU i domaćih projekata iz područja ITS-a. Posebno treba istaknuti da je u tom smislu i Udruga bila nositelj jednog takvog projekta u okviru Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. Radi se o projektu „Primjena inovativnih potpornih tehnologija za očevid prometnih nesreća“, voditelj doc.dr.sc. Pero Škorput.

3.           U okviru cilja ostvarivanja suradnje s ITS udrugama u Europi i svijetu, protekli period je bio veoma intenzivan. Naša Udruga je bila suorganizator Korea-Croatia Business Forum „2017 ITS ROAD SHOW“. Na samom skupu potpisan je i odgovarajući Memorandum o razumijevanju. Kao zahvala za dobro organiziran ovaj skup, ITS Koreje je organizirao i financirao posjetu Republici Koreji te glavnom gradu Seulu. Intenzivirali smo i suradnju s sličnom udrugom ITS Slovenije. U organizaciji ITS Slovenije, posjetili smo odgovarajuće institucije i subjekte u Republici Bosni i Hercegovini te Republici Srbiji.

4.           U okviru suradnje s gospodarstvom istaknuo bih organizaciju nastupa za hrvatske tvrtke (Viatel d.o.o., Mobilisis d.o.o.) na prošlogodišnjem događanju TEN-T Days u Ljubljani. Osim toga, vođeno je više sastanaka s dionicima u području pružanja informacija o prometu u Republici Hrvatskoj.

5.           U okviru djelatnosti informiranja javnosti o razvoju inteligentnih transportnih sustava te suradnje s elektroničkim i tiskanim medijima posebno treba istaći intenziviranje rada na našoj WEB stranici, koja je sada puno više informativnija i aktualnija. Osim toga, bilo je više nastupa članova Udruge u ostalim elektroničkim i tiskanim medijima, gdje su isticali značenje naše Udruge. Jedan od takvih nastupa je bio doc.dr. Pere Škorputa na HRT, a u vezi projekta „Primjena inovativnih potpornih tehnologija za očevid prometnih nesreća“.

6.           Predsjednik je posebno pohvalio članove s Pomorskog fakulteta u Rijeci, koji su značajno proširili svoje članstvo novim pristupima Udruzi.

Na Skupštini je izabrano novo rukovodstvo sa novim(starim) predsjednikom prof.dr. Sadkom Mandžukom, koji je podnio i odgovarajući plan rada za naredno razdoblje.

Nakon održane Skupštine održan je i domjenak za članove.


Updated: 17. siječnja 2020 — 14:21
Zavod za inteligentne transportne sustave, 2017.