web analytics

Department of Intelligent Transportation Systems

Projekt uspostave Nacionalne pristupne točke za multimodalne informacije u prometu te razvoja rutnog vodiča u sklopu pružanja usluga multimodalnih informacija u prometu

Hrvatske ceste d.o.o. su pokrenule projekt uspostava Nacionalne pristupne točke za multimodalne informacije u prometu te razvoja rutnog vodiča u sklopu pružanja usluga multimodalnih informacija u prometu. Dana 12.04. 2022. godine održan je Prvi projektni sastanak (Kick-off) u Karlovcu (Središnji centar za nadzor i upravljanje prometom na državnim cestama). Sastanku su prisustvovali predstavnici Hrvatskih cesta d.o.o., tvrtke Ericsson Nikola Tesla i Realis – informacijske tehnologije d.o.o. (Slovenija). Ispred fakulteta prometnih znanosti prisustvovao je prof.dr. Sadko Mandžuka.

Fakultet prometnih znanosti je dao značajan doprinos u pripremi ovog projekta, prije svega kroz izradu neophodne Studije za pružanje multimodalnih informacija u prometu. Osim toga, Fakultet prometnih znanosti je bio zadužen i za izradu idejnog rješenja Središnjeg centra za nadzor i upravljanje prometom na državnim cestama te Nacionalnu pristupnu točku.

Dogovorena je daljnja suradnja kroz koordinaciju s projektom  OJP4Danube – Coordination mechanisms for multimodal cross-border traveller information network based on OJP for Danube Region. Cilj OJP4Danube projekta je razvoj multimodalne prekogranične putničke informacijske mreže koja povezuje lokalne i regionalne mreže javnog prijevoza s glavnim prometnim koridorima (željeznicom) koji će biti obogaćeni biciklističkim rutama i biciklističkim informacijama o putovanju neophodnim u multimodalnim putovanjima. U okviru ovog projekta se razvija naprednija tehnička specifikacija za povezivanje transnacionalnih, multimodalnih informacija o putovanjima i planiranje ruta za ekološki prihvatljivu mobilnost u podunavskom području.

Updated: 15. travnja 2022 — 13:46
Zavod za inteligentne transportne sustave, 2017.