web analytics

Department of Intelligent Transportation Systems

Uspješno testiranje interkonekcije sustava prema OJP4Danube specifikaciji

Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu (Zavod za inteligentne transportne sustave), kao partner na projektu, u završnoj je fazi provedbe projekta OJP4Danube – Coordination mechanisms for multimodal cross-border traveller information network based on OJP for Danube Region. Cilj projekta je razvoj multimodalne prekogranične putničke informacijske mreže koja povezuje lokalne i regionalne mreže javnog prijevoza s glavnim prometnim koridorima, koji će biti obogaćeni biciklističkim rutama i biciklističkim informacijama o putovanju neophodnim u multimodalnim putovanjima. U okviru ovog projekta se razvija napredna tehnička specifikacija za povezivanje transnacionalnih, multimodalnih informacija o putovanjima i planiranje ruta za ekološki prihvatljivu mobilnost u podunavskom području.

U međuvremenu, Hrvatske ceste d.o.o. su pokrenule projekt uspostava Nacionalne pristupne točke za razmjenu podataka o multimodalnim putovanjima i uspostave rutnog vodiča u Republici Hrvatskoj. Fakultet prometnih znanosti je dao značajan doprinos u pripremi ovog projekta, a posebno u smislu njegove harmonizacije s ciljevima projekta OJP4Danube. Operativna provedba projekta implementacije je povjerena tvrtkama Ericsson Nikola Tesla i Realis – informacijske tehnologije d.o.o. (Slovenija).

U sklopu provedbe projekta implementacije Nacionalne pristupne točke za razmjenu podataka o multimodalnim putovanjima i uspostave rutnog vodiča u Republici Hrvatskoj izvršeno je testiranje povezivosti novo implementiranog sustava (Faza 1) prema OJP4Danube specifikaciji. Uspješno je provodeno testiranje povezivosti dva sustava čime je potvrđena realizacija tehničkih preduvjeta za implementaciju OJP4Danube servisa. Demonstrirana je uspješna implementacija API-a po OJP4Danube specifikaciji. Ovim korakom odgovorni dionik u Republici Hrvatskoj, Hrvatske ceste, napravio je prvi korak prema punoj integraciji. Nastavak aktivnosti uključuje rad na dobavi podataka, pripremu točaka razmjene za javnim prijevoz, podatke za biciklistički prijevoz te harmonizaciju tih podataka sa ostalim partnerima.

Updated: 20. srpnja 2022 — 12:29
Zavod za inteligentne transportne sustave, 2017.