web analytics

Department of Intelligent Transportation Systems

Predstavljen projekt implementacije ITS direktive u Republici Hrvatskoj “Crocodile 2 Croatia”

Dana, 23.02.2017. godine,  u organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Hrvatskih autocesta d.o.o. održano je javno predstavljanje projekta “Crocodile 2 Croatia”. Ukupna vrijednost projekta iznosi 10.956.000,00 EUR, od čega se 85 posto u iznosu od 9.312.600,00 EUR bespovratno financira iz Europske unije Instrumenta za povezivanje Europe (Connecting Europe Facility – CEF).

Na početku predstavljanja okupljenima se obratio državni tajnik, Tomislav Mihotić, koji je istaknuo vrijednost i značaj ovog projekta.

Hrvatska je turistička destinacija i iz godine u godinu svjedoci smo povećanja prometa na našim cestama. Shodno tome česta su prometna opterećenja koja ponekad u ljetnim mjesecima mogu prouzročiti i zastoje, a nerijetko se događa da sami vozači nemaju u realnom vremenu pregled situacije na cesti. Stoga će ovaj projekt, kojeg danas po prvi put predstavljamo javnosti, u budućnosti donijeti obostranu korist i upraviteljima cesta  i korisnicima jer će putem novih sustava za nadzor prometa  biti u mogućnosti u realnom vremenu dobiti informaciju o prometu i stanju na cesti. – rekao je  državni tajnik za infrastrukturu Tomislav Mihotić.

U svom izlaganju prof. dr. Sadko Mandžuka govoreći o inteligentnim transportnim sustavima (ITS) i DATEX II protokolu, u sklopu  razmjene informacija istaknuo je  važnost  uvođenja  ITS-a te naglasio  prednosti i ciljeve ovog projekta.

Implementacija projekta “Crocodile 2 Croatia” od iznimne je važnosti za Republiku Hrvatsku  jer  se njome podiže razina usluga na cestovnoj prometnoj mreži , Republiku Hrvatsku povezuje se u europski prometni sustav te se omogućava razvoj tržišta ITS usluga i time omogućuje gospodarski razvoj. – istaknuo je prof.dr. Sadko  Mandžuka.

SlikaU završnom dijelu o fazama realizacije projekta,prezentaciju je održao mr.sc. Ivica Jujnović. Govoreći o aktivnostima u provedbi projekta, istaknuo je najznačajnije elemente i faze, kao što su razmjena podataka između susjednih država , uvođenje DATEX II protokola, modernizacija centara za upravljanje prometom, uspostava nacionalnog centra za autoceste i državne ceste te uspostava naprednog web portala s informacijama o prometu u stvarnom vremenu.

Realizacija ovog projekta osigurat će unaprjeđenje sigurnosti prometa na cestama  te razmjenu podataka putem mobilne aplikacije– rekao je mr.sc. Ivica Jujnović.

U okviru ovog projekta, Fakultet prometnih znanosti (Zavod za inteligentne transportne sustave) vodi slijedeće podprojeke:

  1. NACIONALNA PRISTUPNA TOČKA-NPT, Idejno rješenje
  2. SREDIŠNJI CENTAR NADZORA I VOĐENJA PROMETA NA AUTOCESTAMA SCNVP-AC, Idejno rješenje
  3. SREDIŠNJI CENTAR NADZORA I UPRAVLJANJE PROMETA NA DRŽAVNIM CESTAMA SCNUP-DC, Idejno rješenje
Updated: 11. ožujka 2019 — 13:50
Zavod za inteligentne transportne sustave, 2017.