web analytics

Department of Intelligent Transportation Systems

Studenti ITS-a osvajaju Rektorove nagrade

Objavljeni su dobitnici Rektorove nagrade za akademsku godinu 2016./2017. Ove godine Povjerenstvo za Rektorovu nagradu pregledalo je studentske radove koje su predložile sastavnice Sveučilišta u Zagrebu te je izabralo ukupno 184 rada u pet kategorija: 123 rada u a) kategoriji za individualni znanstveni i umjetnički rad (jedan ili dva autora), 28 u b) kategoriji za timski znanstveni i umjetnički rad (tri do deset autora), 4 u d) kategoriji za “veliki” timski znanstveni i umjetnički rad (više od deset autora), 7 u e) kategoriji za posebne natjecateljske uspjehe pojedinaca ili timova i 22 u f) kategoriji za društveno koristan rad u akademskoj i široj zajednici.

Ovim putem čestitamo svim dobitnicima, a s posebnim zadovoljstvom studentima Inteligentnih transportnih sustava. S Fakulteta prometnih znanosti je ukupno nagrađeno 14 studenata u 2 kategorije. U kategoriji za individualni znanstveni rad, dobitnici su studenti Inteligentnih transportnih sustava Borna Kapusta i Mladen Miletić sa znanstvenim radom na temu: Analiza utjecaja adaptivnog upravljanja signalnim planovima semaforiziranog raskrižja na vrijeme putovanja vozila žurnih službi.

U radu je predstavljena je mogućnost adaptivnog upravljanja semaforiziranim raskrižjem u svrhu dodjele prioriteta prolaska vozilima žurnih službe korištenjem programskog paketa MATLAB i mikrosimulacijskog okruženja VISSIM. Zaključak rada je da se ovakvim pristupom može značajno smanjiti vrijeme putovanja vozila žurnih službi, te da je moguće kompenzirati negativne utjecaje na prometnu mrežu prilikom dodjele prioriteta takvim vozilima.

U kategoriji za timski znanstveni rad, Rektorove nagrade dobilo je 12 studenata Fakulteta prometnih znanosti od kojih su dvoje studenata Inteligentnih transportnih sustava Dijana Beganović i Josip Dankić.

Helena Dijanić, Marija Ferko i Maja Modrić nagrađene su za rad na temu: Određivanje utjecaja kvalitete prometnih znakova na učestalost nastanka prometnih nesreća. Dijana Beganović, Josip Dankić, Matija Keleković te Ana Mežnarek nagrađeni su za rad na temu: Dizajniranje funkcionalnosti usluge informiranja vozača smanjene i otežane komunikacijske sposobnosti u prometnom okruženju. Dok su Josip Kovač Levantin, Nikola Renčelj, Nikola Cvetković, David Ribić te Filip Kašuba nagrađeni za rad na temu: Projektiranje, izrada i eksploatacija bespilotne letjelice fiksnih krila s kanard konfiguracijom.

Svečana dodjela Rektorove nagrade održat će se u četvrtak 6. srpnja 2017. u 10 sati u Kongresnoj dvorani na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Kennedyjev trg 6. Prigodom svečane podjele nagrada organizirana je i izložba postera nagrađenih radova dobitnika Rektorove nagrade i bit će otvorena od 6. do 13. srpnja 2017. na Ekonomskomu fakultetu.


Autor: Alen Pavlović-Ravšer

Updated: 15. lipnja 2017 — 12:17
Zavod za inteligentne transportne sustave, 2017.