web analytics

Department of Intelligent Transportation Systems

Sudjelovanje Martina Gregurića, mag.ing.traff. na ljetnoj školi „Intelligent Cars on Digital Roads – Frontiers in Machine Intelligence“

Naš asistent Martin Gregurić, mag.ing.traff. sudjelovao je na prestižnoj ljetnoj školi BMW Summer School “Intelligent Cars on Digital Roads – Frontiers in Machine Intelligence” (Bad Wörishofen, Bavaria, Germany. July 09-14, 2017., http://www.bmwsummerschool.com/ ). Njegov cjelokupni osvrt na stečeno znanje, iskustvo i sudjelovanje dano je u nastavku.


Ljetna škola za mlade znanstvenike i doktorande poda nazivom „Intelligent Cars on Digital Roads – Frontiers in Machine Intelligence“ održala se u malom bavarskom gradu Bad Wörishofenu u Njemačkoj od 9. do 14. siječnja 2017. Spomenuta ljetna škola organizirana je od strane BMW grupe, EURECOM veleučilišta, Tehničkog Sveučilišta u Münchenu, te Bavarsko-Francuskog saveza na području visokog obrazovanja i znanosti. Struktura ljetne škole podijeljena je na pet dijelova.

Prvi dio odnosio se na niz predavanja od istaknutih profesora sa sveučilišta i instituta diljem svijeta. Istaknuo bih zanimljiva predavanja Prof. Björn Schuller (Uni Passau, Imperial College) o primjeni metoda umjetne inteligencije na prometnicama, Prof. Stefan Scherer s Instituta za Kreativne tehnologije, odsjek za neuro-obradu podatka na temu analize psiho-fizičkog stanja vozača u realnom-vremenu korištenjem strojnog učenja, te predavanje prof. Jörg Conradt s Tehničkog Sveučilišta u Münchenu na temu vođenja ulančanih autonomnih vozila korištenjem neuromorfskih sustava. Drugi dio ljetne škole odnosio se na prezentaciju postera polaznika ljetne škole. Treći dio ljetne škole izveden je u formi manjih grupa koje su stjecale elementarna znanja iz alata ili načina razmišljanja za pristupanje rješavanju niza tehničko-marketinških problema. Primjerice, moglo se sudjelovati na radionici za neuro-robotičke sustave u organizacije BMW grupacije i Tehničkog Sveučilišta u Münchenu, stjecati znanja o konceptu „Design Thinking“ pristupa rješavanja problema marketinga proizvoda pod vodstvom tvrtke „Digitalist“ ili jednostavno voditi filozofske rasprave o problemima i utjecajima autonomnih vozila i općenito umjetne inteligencije u suvremenom svijetu.

IMG_9344    IMG_9357

Četvrti dio ljetne škole bio je najdinamičnija stavka. Polaznici su se podijelili u šest grupa, te pod vodstvom nastavnika Tehničkog Sveučilišta u Münchenu i tvrtke „Digitalist“ razvijali ideju i marketinški pristup prezentaciji proizvoda/usluge koji će biti temelj buduće hipotetske Strat-Up tvrtke. Grupe su na kraju imale prezentaciju cijelog koncepta hipotetske Start-Up tvrtke, te su bile evaluirane. Osobno sam sudjelovao u grupi koja je osvojila drugo mjesto. Peti dio odnosio se na kasnovečernje razgovore uz vatru na otvorenom s istaknutim članovima BMW grupe kao što su primjerice Reinhard Stolle, potpredsjednik odsjeka za primjenu strojnog učenja u vozilima, doktorandima u grupaciji BMW, nekoliko profesora sa Sveučilišta  u Illinois i Sveučilišta u California (koji su objašnjavali američki pristup tematici), te duže druženje i razgovor s piscem Stephanom Meierom (autor knjige: WHO).

DSC_0197Ljetna škola zaključena je posjetom BMW muzeju, testnom poligonu za vozila, novom dijelu tvornice u koju je uloženo 2 mlrd. eura (samo izdaleka jer u njoj vrijedi zabrana fotografiranja), te odjelu konceptnih modela vozila u Münchenu.

Martin Gregurić, mag.ing.traff.

 

certifikatBMWljetanskola

Updated: 17. srpnja 2017 — 14:56
Zavod za inteligentne transportne sustave, 2017.