Ispitni laboratorij


Zavod za prometnu signalizaciju pri Fakultetu prometnih znanosti, Sveučilišta u Zagrebu akreditirani je ispitni laboratorij, prema normi HRN EN ISO/IEC 17025:2017 od strane Hrvatske akreditacijske agencije u području opisanom u prilogu Potvrde o akreditaciji broj 1189.

Glavna zadaća Ispitnog laboratorija je provođenje ispitivanja kvalitete oznaka na kolniku i prometne signalizacije na prometnicama i prometnim površinama kao i ispitivanja debljine suhog filma boje na magnetskim i nemagnetskim podlogama.

Također, instrumentarij laboratorija služi i za provođenje istraživanja i ispitivanja novih tehnologija na području prometne signalizacije, školovanje studenata i njihovo upoznavanje s mjernim metodama u području prometne signalizacije kao i cjeloživotno obrazovanje stručnih osoba čije je radno područje vezano uz prometnu signalizaciju.

Tijekom svakodnevnog rada, Zavod za prometnu signalizaciju kao i Ispitni laboratorij, surađuje s mnogim znanstveno-stručnim institucijama, državnim ustanovama kao i tvrtkama iz privatnog sektora. U radu Zavoda su od samih početaka angažirani i studenti, koji kroz različite oblike suradnje stječu znanstvene i stručne spoznaje iz područja prometne signalizacije.

Za sve upite ili pritužbe, slobodno nam se obratite

Oprema Ispitnog laboratorija


Naziv:
Podaci:
Fotografija paketa

Zehntner ZDR 6020


Namjena
Ispitivanje noćne (RL) vidljivosti oznaka na kolniku (Dinamičko ispitivanje)
Uređaj se koristi za dinamičko ispitivanje noćne vidljivosti RL (retrorefleksije) oznaka na kolniku (horizontalna signalizacija). ZDR 6020 je dinamičan mjerni sustav (uređaj montiran na vozilu) za brzo i precizno ispitivanje vidljivosti oznaka noću, a omogućuje ispitivanja pri brzinama do 120 km/h. Ispitivanja se pohranjuju u Excel tablicama, a pomoću „MappingTools“ softvera omogućen je grafički prikaz na digitalnoj karti te generiranje PDF izvješća.
icon

Zehntner ZRM 6014


Namjena
Ispitivanje noćne (RL) i dnevne (Qd) vidljivosti oznaka na kolniku (Statičko ispitivanje)
Uređaj se koristi za ispitivanje kvalitete oznaka na kolniku (horizontalna signalizacija). Zehntner ZRM 6014 je najnoviji uređaj visoke preciznosti za ispitivanje noćne (RL) i dnevne (Qd) vidljivosti, a osnovna prednost mu je brzina (kraće vrijeme) ispitivanja. Zahvaljujući velikom zaslonu osjetljivom na dodir omogućuje jednostavniji unos podataka vezanih uz ispitivanje, te nudi mogućnost pregleda rezultata ispitivanja u „MappingTools“ softveru.
icon

Zehntner ZRS 6060


Namjena:
Ispitivanje retrorefleksije prometnih znakova
Uređaj se koristi za ispitivanje retrorefleksije prometnih znakova (vertikalna signalizacija). Zehntner ZRS 6060 koristi LED osvjetljenje i 3.5" dodirni zaslon u boji visoke rezolucije s podesivim nagibom zaslona. Koristi se za sve vrste i boje retroreflektivnog materijala te automatski detektira boju retroreflektivnog materijala. Bilježi GPS koordinate te nudi opciju pregleda rezultata ispitivanja u „MappingTools“ softveru.
icon

De Felsko PosiTector 6000 FNS3


Namjena
Ispitivanje debljine suhog filma boje za oznake na kolniku te ostala ispitivanja debljine prevlake
Uređaj je namijenjen ispitivanju debljine prevlake obojanih ili ne obojanih metalnih površina kao što je čelik, željezo, aluminij, bakar, itd. Ispitivanja se izvršavaju pomoću sonde koja na temelju magnetskih i vrtložnih struja određuje debljinu prevlake.
icon

De Felsco PosiTector 6000 ADV


Namjena
Ispitivanje debljine suhog filma boje za oznake na kolniku te ostala ispitivanja debljine prevlake
Uređaj je namijenjen ispitivanju debljine prevlake obojanih ili ne obojanih metalnih površina kao što je čelik, željezo, aluminij, bakar, itd. Ispitivanja se izvršavaju pomoću sonde koja na temelju magnetskih i vrtložnih struja određuje debljinu prevlake. Nudi mogućnost Wi-Fi povezivanja ili povezivanja na mobilnu pristupnu točku čime se omogućava sinkroniziranje pohranjenih mjerenja De Felsko PosiTector 6000 ADV omogućuje još i grafički prikaz mjernih podataka uživo, brzinu mjerenja na 180+ očitanja u minuti te kontinuirano očitavanje bez podizanja sonde te omogućuje statistički pregled mjerenja (prosjek, standardna devijaciju, min / max debljina i broj očitanja tijekom mjerenja).
icon

PosiTector SmartLink


Namjena
Ispitivanje debljine suhog filma boje za oznake na kolniku te ostala ispitivanja debljine prevlake
Uređaj je namijenjen ispitivanju debljine prevlake obojanih ili ne obojanih metalnih površina kao što su čelika, željeza, aluminija, bakra, itd. Ispitivanja se izvršavaju pomoću sonde koja na temelju magnetskih i vrtložnih struja određuje debljinu prevlake, dok se rezultati automatski prenose te prikazuju na ekranu pametnog uređaja (mobitel, tablet). Pomoću pametnog uređaja omogućeno je dodavanje slika svakom pojedinačnom mjerenju te grafički pregled i pregled statističke analize mjerenja.
icon

De Felsko PosiTector 200


Namjena
Ispitivanje debljine suhog filma boje za oznake na kolniku te ostala ispitivanja debljine prevlake
Uređaj je namijenjen ispitivanju debljine prevlake obojanih ili ne obojanih metalnih površina kao što su čelika, željeza, aluminija, bakra, itd. Ispitivanja se izvršavaju pomoću sonde koja na temelju magnetskih i vrtložnih struja određuje debljinu prevlake. Nudi mogućnost mjerenja i do tri pojedinačne debljine sloja u višeslojnom sustavu te daje grafički prikaz za detaljnu analizu višeslojnog sustava.
icon

Zehntner ZMM 5000


Namjena
Ispitivanje debljine suhog filma boje za oznake na kolniku te ostala ispitivanja debljine prevlake
Koristi se za brzo i jednostavno ispitivanje debljine suhog filma oznaka na kolniku na terenu. Ispitivanja se izvršavaju na principu magnetskih i vrtložnih struja te je rad uređaja u skladu s europskom normom EN 13197. Također, sadrži i posebno pomično mjerilo za određivanje širine oznake na kolniku.
icon

TRAMEX CME 4


Namjena
Ispitivanje vlage na betonskim i cementnim podlogama
Uređaj je namijenjen brzom i jednostavnom ručnom ispitivanju vlage na betonskim i cementnim podlogama. Uređaj radi na principu uspoređivanja promjena u impedanciji uzrokovanih prisutnošću vode i prikazuje sadržaj vlage na analognoj skali od 0 do 100 te očitava prosječnu vlažnost na dubini od oko ½ ". Zavod ga koristi za ispitivanje vlage na betonskim i cementnim podlogama neposredno prije izvođenja oznaka na kolniku.
icon

Zehntner ZRM 1021


Namjena
Ispitivanje dnevne vidljivosti oznaka na kolniku
Uređaj se koristi za brzo i jednostavno terensko ispitivanje faktora luminancije (sjajnosti rasvijetljene ili svjetleće površine) odnosno dnevne vidljivosti oznaka na kolniku. Uređaj u sebi sadrži halogenu žarulju koja osvjetljava oznaku na kolniku te na temelju osvijetljenosti mjeri se dnevna vidljivost oznake na kolniku. Rad uređaja je u skladu s normama DIN 55 984, ISO 6504, ASTM E 97.
icon

Zehntner ZMK 5050


Namjena
Kontrola kvalitete oznaka na kolniku tijekom izvođenja oznaka
Set se koristi za brzu kontrolu kvalitete oznaka na kolniku u toku izvođenja. Sastoji se od opreme za određivanje debljine mokrog filma boje (mjerene u µm), temperature (mjerene u °C), relativne vlažnosti zraka (mjerene u % vlažnosti) te prijenosne vage za određivanje količine utrošenog materijala (staklenih kuglica, mjerenih u gramima) pri izvođenju oznaka na kolniku.
icon

Zehntner ZRM 6013


Namjena
Ispitivanje noćne (RL) i dnevne (Qd) vidljivosti oznaka na kolniku (Statičko ispitivanje)
Uređaj se koristi za ispitivanje kvalitete oznaka na kolniku (horizontalna signalizacija). Zehntner ZRM 6013 je uređaj visoke preciznosti za ispitivanje noćne (RL) i dnevne (Qd) vidljivosti. Uređaj također pohranjuje podatke kao što su GPS koordinate, temperatura i vlažnost. Sva provedena ispitivanja jednostavno se mogu pohraniti na računalo radi izrade dokumentacije i izvještaja ispitivanja.
icon

Zehntner SRT 5800


Namjena
Ispitivanje koeficijenta trenja asfalta i oznaka izvedenih na kolniku
Uređaj se koristi za ispitivanje koeficijenta trenja asfalta i oznaka izvedenih na kolniku. Također je poznat kao klatno ispitne vrijednosti (PTV). Ovaj uređaj koristi se u cijelom svijetu mnogo godina pri ispitivanju hrapavosti novo asfaltiranih prometnica. U Zavodu za prometnu signalizaciju uređaj se koristi za ispitivanje hrapavosti oznaka na kolniku.
icon

RETROREFLEKSIJA

Razvili smo web platformu/aplikaciju namjenjenu pregledu i analizi rezultata ispitivanja retrorefleksije oznaka na kolniku i prometnim znakovima


Više o aplikaciji >