ZTL Logo

Virtualno okruženje kontejnerskog terminala "Adriatic Gate Container Teminal“

U sklopu aktivnosti Zavoda izrađeno je virtualno okruženje kontejnerskog terminala „Adriatic Gate Container Teminal“.

Virtualno okruženje koristit će se u procesu nastave na Fakultetu prometnih znanosti, kao suvremeni alat za virtualni prikaz tehnologije rada kontejnerskih terminala te za obuku novih djelatnika, ali i dodatne obuke za postojeće djelatnike terminala.

Opis projekta

Znanstveno-istraživački projekt iz programa Potpore za temeljno financiranje znanstvene i umjetničke djelatnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Cilj ovog istraživanja je primjena realnih parametara mehanizacije na kontejnerskom terminalu u virtualnoj stvarnosti i izrada simulacije što realnijeg upravljanja manipulacijskim sredstvima, odnosno prikaz procesa usklađivanja odnosa između tehnoloških elemenata i tehnoloških zahtjeva koji se javljaju u procesu rada, a posebno pohrane kontejnere na kontejnerskom terminalu.

Izradom realne virtualne stvarnosti upravljanja manipulacijskim sredstvima na kontejnerskom terminalu omogućit će kvalitetniju obuku djelatnika na kontejnerskom terminalu, a studentima Fakulteta prometnih znanosti pružiti dodatna znanja u radu kontejnerskih terminala, odnosno načinom upravljanja mehanizacijom na kontejnerskim terminalima.

Cijela virtualna stvarnost sastoji se od glavne navigacijske scene u kojoj korisnik može izabrati lokaciju, odnosno upravljanje jednom od tri vrste manipulacijske opreme na terminalu (dizalice).

Prvi izbor, odnosno prva scena je ukrcavanje kontejnera na brod ili iskrcavanje kontejnera s broda na kopno.

U ovoj sceni nalazi se tegljač za prijevoz kontejnera po terminalu koji dolazi do lučke obalne dizalice s kontejnerom koji se mora ukrcati na brod.

U drugom slučaju, odnosno kod iskrcaja, dolazi prazan tegljač koji stane kod lučke obalne dizalice i čeka da se iskrca kontejner s broda te postavi na tegljač.

Drugi izbor, odnosno druga scena je relociranje kontejnera na odlagalištu, odnosno odlaganje kontejnera s tegljača koji razvozi kontejnere na terminalu na odlagalište koristeći opremu kontejnerski prijenosnik ili obratno.

Treći izbor, odnosno treća scena je ukrcavanje kontejnera na željezničke vagone koristeći dizalicu za iskrcavanja kontejnera ili iskrcavanje kontejnera sa željezničkih vagona na tegljač koji razvoze kontejnere po kontejnerskom terminalu.

Scroll to Top
Scroll to Top