Posjet 93. zrakoplovnoj bazi Zemunik

Djelatnici Zavoda za aeronautiku, zajedno s manjim brojem kolega s ostalih odsjeka, posjetili su krajem prošlog tjedna 93. zrakoplovnu bazu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Zemuniku. Primarna je svrha posjeta bilo održavanje usmenih ispita studentima diplomskog studija aeronautike, a osim usmenih ispita našlo se vremena i za brzi obilazak zrakoplovne baze i aerodroma.

Srdačni domaćini, pukovnik Goran Huljev, satnik Marinko Bakmaz i narednik Stipe Baždarić, potrudili su se da se svi osjećaju kao kod kuće, a cijeli je posjet bio ispunjen pregrštom zanimljivih aktivnosti.

Djelatnici Zavoda za aeronautiku u posjetu Eskadrili helikoptera
Djelatnici Zavoda za aeronautiku u posjetu Eskadrili helikoptera

Pri posjetu Eskadrili helikoptera, zamjenik zapovjednika eskadrile bojnik Davor Gren održao je prezentaciju aktivnosti koje se tamo provode s posebnim naglaskom na školovanju pilota helikoptera. Zanimljivo je izlaganje dalo vrlo opipljivu predodžbu o tome što studenti aeronautike prolaze nakon odlaska iz Zagreba.

Slično je izlaganje za Eskadrilu aviona dao i zapovjednik eskadrile, bojnik Mario Pleša koji je pritom naglasio veliki niz aktivnosti koje eskadrila provodi kako bi buduće pilote što bolje pripremila za suradnju unutar NATO saveza.

Pilatusi PC-9 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva
Pilatusi PC-9 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

Nakon posjeta eskadrilama, djelatnici Zavoda su obišli helikoptere Bell 206 te avione Zlin 242 L i Pilatus PC-9 koji se koriste u izobrazbi pilota. Potom su posjetili Protupožarnu eskadrilu gdje je zapovjednik eskadrile bojnik Davor Turković održao zanimljivu prezentaciju o djelatnostima koje se provode tijekom godine kako bi se osigurala optimalna protupožarna djelatnost. Djelatnici su pritom imali i priliku razgledati protupožarni zrakoplov Canadair CL-415.

Asistentica Karolina Krajček u kokpitu Pilatusa PC-9
Asistentica Karolina Krajček u kokpitu Pilatusa PC-9

Na civilnoj strani zadarskog aerodroma, djelatnike Zavoda ugostila je direktorica Zračne luke Zadar gospođa Katica Pupić Bakrač koja je nazočne povela u obilazak terminalne zgrade u kojoj se odvijaju radovi u pripremi za nadolazeću sezonu. Nakon posjeta terminalnoj zgradi djelatnici Zavoda su se uspeli strmim stepenicama tornja kontrole zračnog prometa kako bi, uz predivan pogled, uživo promatrali bivše studente Aeronautike u radu.

Canadair CL-415 Protupožarne eskadrile Hrvatskog ratnog zrakoplovstva
Canadair CL-415 Protupožarne eskadrile Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

Leave a Reply