Datum novosti: 14. 11. 2018.

Istraživači iz 31 europske države pokrenule su europski projekt DIGital FORensics: evidence Analysis via intelligent Systems and Practices (DigForASP). Tijekom četiri (4) godine projekt će stvoriti jednu od najvećih međuvladini mreža za koordinaciju europskih terenskih znanstvenih i tehničkih istraživanja. Navedeni cilj podržan je od Programa kooperacije u znanosti i tehnologiji (Cooperation Program in Science and Technology - COST), a financiran je u okviru programa Europske Unije - Horizon 2020.

Prvi sastanak različitih radnih skupina organiziran od strane Sveučilišta u Cádizu and Évori održao se u Évori (Portugal) od 8. do 10. studenog na kojemu je sudjelovao i predstojnik Zavoda za informacijsko komunikacijski promet prof. dr. sc. Dragan Peraković. Cilj sastanka bila je priprema inicijalnih projektnih ciljeva i posrednih strategija uvođenjem matematičara i inženjera u problematiku digitalne forenzičke znanosti kao i u pravne, tehničke i kriminološke aspekte.

Dodatno, prvi međunarodni sastanak DigForASP u Évori nastojao je povećati broj zemalja sudionica u svojoj mreži i neposredno sudjelovanje nacionalnih i međunarodnih institucija relevantnih u području sigurnosti.

Ova će mreža potaknuti sinergiju između snaga sigurnosti, povezanih agencija, institucija Europske unije i susjednih zemalja, te udruga i tvrtki na terenu. Krajnji je cilj uspostaviti čvrstu mrežu za uvođenje novih tehnologija u digitalnu forenzičku analizu koja pomaže poboljšanju procesa i postizanju izravnijeg i učinkovitijih rezultata.


Povratak