Datum novosti: 17. 02. 2019.

Poglavlje u knjizi nastalo je kao nastavak istraživanja u području koje je prezentirano u radu koji je dobio Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu 2016. godine.

Dio je to dobivenih rezultata provedenog projekta Sustav automatskog identificiranja i informiranja mobilnih entiteta u prometnom sustavu Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu iz 2016. godine.

Osnovna ideja ovoga rada je prikaz razvoja arhitekture sustava pametne narukvice koja pruža stvarnovremenske informacije korisnicima u prometnom okruženju. Korisnici u prometnom okruženju su i osobe s oštećenjem vida, sluha, lokomotornim oštećenjem, starije osobe, djeca i osobe bez oštećenja. Svrha rada je konceptualni razvoj sustava za pružanje točnih i stvarnovremenskih informacija te podizanje stupnja kvalitete života ovih grupa korisnika. Prethodna istraživanja i rješenja pružaju informacije o korisničkim potrebama i zahtjevima. Provedeno istraživanje definira funkcionalnosti sustava baziranog na Cloud Computing for the Blind konceptu koji pruža 24/7 podršku za isporuku usluga i sigurnost korisnika. Arhitektura usluge dizajnirana je u skladu s univerzalnim dizajnom i Ambient Assisted Living konceptom. Simulacijsko okruženje uspostavljeno je na Arduino i Raspberry Pi platformi, s kojom je simuliran rad predloženog koncepta sustava u laboratorijskom i realnom okruženju čime je omogućen eksperiment sa stvarnovremenom isporukom informacija korisnicima. Pružanjem informacija i ovim kategorijama korisnika u stvarnom vremenu, povećat će se stupanj samostalnosti i sigurnost kretanja prometnom mrežom.

Više informacija dostupno na poveznici.


Povratak