Datum novosti: 08. 03. 2019.

DIGFORASP je imao svoje aktivnosti u okviru službenog programa događanja. Jesús Medina, profesor na Sveučilištu u Cádizu i koordinator projekta, otvorio je seminar prezentacijom ovog europskog projekta pod vodstvom UCA, u kojem je osam istraživača tima ilustriralo kako se različiti matematički i znanstveni alati računanja mogu koristiti u raznim praktičnim slučajevima. Osim toga, dva člana osnovne skupine programa COST akcije (Europski program suradnje u znanosti i tehnologiji), Raffaele Olivieri, Laboratorij za digitalnu analizu karabinjera u Italiji i Zeno Geradts s Instituta za sudsku medicinu Nizozemske, održali su predavanja o ulozi umjetne inteligencije u digitalnoj forenzičkoj analizi. Prof. dr. sc. Dragan Peraković sa Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet prometnih znanosti sudjeluje u projektu DIGFORASP u statusu Action MC member.

Glavni cilj sastanka bio je predstavljanje potencijala članova mreže najznačajnijim tvrtkama i osobama iz područja forenzičke analize kao i ojačati suradnju za konstituiranje i dizajniranje novih autonomnih alata s više potencijala koji bi mogli dati odgovor na trenutne probleme koje stručnjaci sigurnosnih snaga pronalaze u cijeloj Europi.

DIGital FORensics: evidence Analysis via intelligent Systems and Practices (DigForASP) je otvorena mreža koja uključuje više od 120 istraživača iz 34 zemlje. Oni rade na traženju sinergije između izazova digitalne forenzičke istrage, umjetne inteligencije i automatskog rasuđivanja kako bi uveli nove tehnologije u digitalnu forenzičku analizu koje pomažu pri poboljšanju procesa i dobivanju izravnijih i učinkovitijih rezultata. Tijekom četiri godine trajanja ovog projekta namjerava se stvoriti jedna od najvećih europskih međuvladinih mreža za koordinaciju europskih znanstvenih i tehničkih istraživanja u ovom području. Navedeno se ostvaruje uz potporu Europskog programa suradnje u znanosti i tehnologiji (COST) financiranog od strane Okvirnog programa Europske Unije Obzor 2020 koji teži jačanju znanstvenih i tehničkih istraživanja u Europi financiranjem uspostave mreža suradnje među istraživačima.


Povratak