Datum novosti: 28. 04. 2020.

Posljedica pandemije COVID-19 i rada na daljinu je pojačan intenzitet primjene informacijsko-komunikacijskih alata i sustava kao i značajno povećanje obujma različitih oblika e-učenja. Nakon brojnih DDoS napada koji su provedeni na sami sustav Sveučilišnog računskog centra (SRCE) u samom početku izvođenja nastave na daljinu, istraživačka grupa Zavoda za informacijsko-komunikacijski promet odlučila se na prijavu novog projekta u suradnji s kolegama znanstvenicima iz drugih zemalja.

Dio grupe znanstvenika sa Zavoda za informacijsko-komunikacijski promet kontinuirano se godinama bavi istraživanjima koji su usko vezani uz kibernetičku sigurnost. Znanstvenici iz Laboratorija za sigurnost i forenzičku analizu informacijsko-komunikacijskog sustava koji se nalazi na Zavodu za informacijsko-komunikacijski promet ukazuju na brojnost pojave narušavanja sigurnosti i dostupnosti komunikacijskih sustava, a jedna od metoda su i DDoS napadi.

Uz razvijanje modela detekcije DDoS napada na sustave e-učenja, definirat će se preporuke i smjernice o načinu postupanja i reakcije na detektirane anomalije u svrhu minimiziranja negativnog utjecaja DDoS i sličnih napada na dostupnost usluga e-učenja.

Više informacija i cijeli članak možete pronaći u prilogu. 


Povratak