Datum novosti: 16. 10. 2020.

Dobitnici nagrade za rad pod nazivom Razvoj pametnog rješenja ASCA-8 u svrhu povećanja mobilnosti osoba oštećenog vida u okruženju pametne trgovine su studenti: Valentina Anić, Ivan Badovinac, Laura Ćorić, Dominik Gudiček, Iva Ivanagić, Ivana Matišić, Lucija Očasić i Lorena Terzić. 

Rad je izrađen u Laboratoriju za razvoj i primjenu informacijsko-komunikacijskih pomoćnih tehnologija pod vodstvom doc. dr. sc. Marka Periše.

Sažetak rada:

Razvoj informacijsko-komunikacijskih tehnologija omogućio je učinkovitiji razvoj asistivnih tehnologija te njihovu primjenu u svakodnevnim potrebama osoba oštećenog vida. Osnovna svrha ovog rada je prijedlog arhitekture sustava pomoću kojeg se ispunjavaju korisničke potrebe osoba oštećenog vida prilikom obavljanja procesa kupnje u trgovinama. Ključni elementi sustava su aplikativno rješenje za pametni telefon i pametna kolica koja su u međusobnoj interakciji u pametnom IoT okruženju te imaju za cilj pružiti sve relevantne informacije krajnjem korisniku. Anketom su prikupljeni podaci o korisničkim zahtjevima prema kojima su definirane osnovne i dodatne funkcionalnosti pametnih kolica i aplikacije. Cilj navedene usluge koja koristi predloženu arhitekturu je podizanje kvalitete života osobama oštećenog vida i podizanje stupnja mobilnosti u svakodnevnim aktivnostima.

 

Više informacija o ostalim dobitnicima možete vidjeti ovdje.


Povratak