Datum novosti: 19. 10. 2023.

Kao kulturno i ekonomski otvorena nacija, Sjedinjene Američke Države (SAD) napredovale su zahvaljujući bogatstvu koje su omogućili kibernetički prostor i tehnologije. Međutim, baš kao što kibernetički prostor i tehnologije pružaju nove prilike vladama i tvrtkama za rad i širenje svoje prisutnosti i dosega, to također predstavlja mogućnosti za one s kriminalnim namjerama i ostavlja nas, kao pojedince, zajednice, organizacije i kao naciju, visoko izloženima prijetnje kibernetičkih napada i širokog spektra zlonamjernih aktivnosti. Otvorena nacija ne može zatvoriti svoje cyber sustave zbog straha od ovih prijetnji, ali umjesto toga mora izgraditi nacionalnu otpornost potrebnu za održavanje otvorenog, ali sigurnog cyber prostora. Kratkoročne tehničke mjere (npr. krpanje poznatih ranjivosti) nisu primjerene za rješavanje krajolika kibernetičkih prijetnji koji se stalno razvija i širokog spektra napada. Uz tehničke izazove, postoje i povezani pravni i politički izazovi koje je potrebno uzeti u obzir u dizajnu i implementaciji takvih rješenja u praksi.

U ovom predavanju istražit će se izazovi iz tehničke, pravne i političke perspektive. Na primjer, kako koristimo strojno/duboko učenje za olakšavanje otkrivanja napada u stvarnom vremenu protiv IoT uređaja i sustava i kako možemo automatski identificirati i prikupiti digitalne dokaze na forenzički ispravan način koji se kasnije mogu koristiti za obavještavanje o cyber prijetnjama? U slučaju da napadači koriste sofisticirane alate za prikrivanje svojih tragova, možemo li dizajnirati strojne tehnike/tehnike dubokog učenja za otkrivanje i/ili identificiranje i iskorištavanje ranjivosti kako bismo dobili pristup digitalnim dokazima? Koje su moguće pravne implikacije i izazovi? Možemo li također dizajnirati objašnjive tehnike umjetne inteligencije kako bismo olakšali objašnjenje i uključivanje takvih digitalnih dokaza i obavještajnih podataka o cyber prijetnjama u sudske postupke ili prezentacije na C-razini ili odborima u organizacijama? Na temelju ovih razmatranih izazova, identificirat ćemo potencijalne prilike za dionike u akademskoj zajednici (npr. studenti i istraživači), industriji i vladi.

 

 

Kim-Kwang Raymond Choo doktorirao je informacijsku sigurnost 2006. na Queensland University of Technology, Australija. Trenutačno je profesor na Sveučilištu Texas u San Antoniju. Osnivač je i glavni i odgovorni urednik časopisa ACM Distributed Ledger Technologies: Research & Practice te osnivač i predsjednik Tehničkog odbora IEEE Technology and Engineering Management Society (TC) za tehnologiju blokova i distribuirane knjige. Dobitnik je nagrade 2022 IEEE Hyper-Intelligence TC Award za izvrsnost u sustavima hiper-inteligencije (nagrada za tehnička postignuća), 2022 IEEE TC nagrade za istraživanje i inovacije u domovinskoj sigurnosti, nagrada IEEE TC za sigurno i pouzdano mjerenje na sredini karijere za 2022. i 2019. IEEE TC on Scalable Computing Award za izvrsnost u skalabilnom računalstvu (srednja karijera istraživača).

Njegovo istraživanje podržale su agencije za financiranje u SAD-u (NASA, Agencija za nacionalnu sigurnost, Nacionalna zaklada za znanost, Ministarstvo obrane SAD-a, Ured za maloljetničko pravosuđe i delikvenciju SAD-a, CPS Energy, LGS Innovations, MITRE, Texas National Security Network Excellence Fund) i Australija (Nacionalno vijeće za zdravstvo i medicinska istraživanja, Nacionalni istraživački fond za provedbu zakona o drogama australske vlade, Kooperativni istraživački centar australske vlade Data to Decision, Lockheed Martin Australija, Zaklada auDA, Vlada Južne Australije, BAE Systems stratsec, Australazijski institut za pravosudnu administraciju, Australsko istraživačko vijeće).


Povratak